„Tłusty czwartek” w grupie „Rybaków”
„Tłusty Czwartek” to wspaniała okazja na zajęcia kulinarne w grupie.
Zdecydowaliśmy się na faworki ale takie w zdrowszej wersji, pieczone w przedszkolnym piekarniku. „Rybacy” przynieśli z domów swoje wałki, ciocie kupiły potrzebne produkty a później wszyscy ubraliśmy fartuszki, niektórzy mieli również prawdziwe czapki kucharskie. Zapoznaliśmy się z produktami spożywczymi niezbędnymi do realizacji naszego zadania. A później było już tylko łączenie składników, ugniatanie, wyrabianie (oczywiście w rękawiczkach) oraz wałkowanie ciasta. Zawijać faworki też niełatwa sztuka ale daliśmy sobie z tym radę. A gdy faworki się upiekły kosztowaliśmy je obsypane cukrem pudrem. Były też przedszkolne pączki rzecz jasna. Już obmyślamy co upieczemy za rok.