Skarby ze spiżarni

W spiżarni kapusta,
czerwone buraki,
marchewka, cebula,
a w workach ziemniaki.
Na półkach słoiki,
w nich ogórki, dżemy.
I te wszystkie skarby,
zimą chętnie zjemy. 

To był przewodni wierszyk naszych zajęć. Dowiedzieliśmy się, w jaki sposób można przygotować warzywa i owoce na zimę. Oprócz tego „Wikingowie” oglądali przeróżne przetwory. Najpierw ustawiliśmy je według kryterium „od największego do najmniejszego” i na odwrót. Wśród nich były kompoty, soczki, powidła, buraki oraz ogórki. Na samym oglądaniu jednak się nie skończyło, gdyż później rozpoznawaliśmy przygotowane przetwory za pomocą zmysłów: smaku i węchu. Była to nasza ulubiona część. Określaliśmy co znajduje się w słoiku i z czego zostało wykonane. Najbardziej smakowały nam soczki z malin i jeżyn. Teraz wiemy, że warto latem zbierać owoce i przygotować słodkie przetwory na zimę, które dostarczyć mogą nam wielu witamin.

Podobne wpisy