„Żeglarze” i „Piernikowe ABC”
Podczas pracy zdalnej dzieci z grupy „Żeglarzy” podjęły się wyzwania.
Wraz z rodzicami wykonały przecudne pierniczki. Zanim zabrały się do pieczenia, poznały historie pierników. Wiedzą już, że piernik nazywany jest miodownikiem, jest to tradycyjne ciasto podawane w okresie Świat Bożego Narodzenia i karnawału. Wiedzą również, że charakterystyczny smak i trwałość zawdzięcza dodatkowi miodu i mocnych przypraw korzennych, jak: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon, goździki i przede wszystkim pieprz, od którego piernik przyjął nazwę. Miały okazję poznać rodzaje pierników i ich dawne wzory. Dowiedziały się także, że pierniki uważane były za produkt luksusowy, dostępny tylko dla ludzi bogatych. Przepis na nie, był pilnie strzeżony i przekazywany z pokolenia na pokolenie. Pierniki stosowano w leczeniu niestrawności i przeziębienia, a ich wyrobem, czyli produkcją pierników zajmowali się piernikarze. Według podanego „magicznego przepisu” przygotowania do świąt zaczęły się pełną parą. Bardzo dziękujemy Rodzicom za pomoc i udostępnienie zdjęć do naszej galerii.
[ngg src=”galleries” ids=”2775″ display=”basic_thumbnail”]