W ramach ogólnopolskiej akcji „Piękna nasza Polska cała”, „Rybacy” podjęli próbę marynowania dyni oraz ziemniaków (przysmaku Pomorza Zachodniego). Najpierw omówiliśmy wygląd gotowanego ziemniaka oraz surowej dyni. Sprawdziliśmy co ta pomarańczowa piękność kryje w sobie (dotykaliśmy i wąchaliśmy). Dzieci poznały także nowe rodzaje przypraw. W naszym ogrodzie przypraw gościły: kolorowe ziarna pieprzu, goździki, mielona papryka, sól, cukier, ziele angielskie oraz liść laurowy, ocet i olej. Każdy mógł zobaczyć, dotknąć i powąchać. Były nawet trzy rodzaje pomidorków: czerwony, żółty i zielony. Każdy inny. „Rybacy” z wielkim zaangażowaniem odpowiadali na pytanie- z czym kojarzy ci się kolor… Pomysłów nie było końca…Wszystkie trafne i mądre. W końcu przystąpiliśmy do pracy. Rybacy układali kolejno: pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaczki, plasterki pomidorków i przyprawy. Należało oczywiście znać przepis na samą zalewę octową, ale i z tym nie mieliśmy problemu. Nasze dzieło podziwialiśmy z wielkim zachwytem. Słoiczki zostały zaniesione do cioci Agatki i cioci Honoratki, gdzie podczas kuchennych rewolucji dokonał się proces pasteryzacji. Gotowe. Teraz ozdabiają nasz kącik w sali. Piękne, kolorowe, smaczne.