Ciasto nazywa się „Leśny mech”…Składniki ciasta:
opakowanie (450 g) mrożonego szpinaku, 250 g cukru, 1 szklanka oleju, 1 szklanka mąki tortowej, 1 szklanka mąki krupczatki, 3 duże jajka, 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa:
300 g śmietany 36% , 2 opakowania „Śmietan-fiksu”, 2 łyżki cukru pudru, 1 granat.
Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Do miski wbić jajka, dodać cukier i miksować na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Powoli wlewać olej, nie przerywać miksowania. Następnie wsypać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać szpinak i delikatnie połączyć z resztą. Ciasto piec w tortownicy (średnica 25 cm), wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 1 godzinę (albo do tzw. suchego patyczka). Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać „Śmietan-fiksy” i cukier puder. Z ciasta odciąć wierzch i rozkruszyć go. Na wypiek wyłoży śmietanę, posypać obficie okruszkami i lekko docisnąć dłonią, aby nie odpadły. Całość posypać pestkami granatu. Smacznego!